1980 – Hoe het allemaal begon
Start Nederlandse Communicatie Vereniging
HELLEVOETSLUIS — 15 oktober 1980 is ’n voorlopig bestuur o.l.v, Martin Blokker van start gegaan met de voorbereidingen voor ’n afdeling Zuid-Hollandse eilanden e.o. van de Nederlandse Communicatie Vereniging, kortweg de NCV. De NCV is een jonge vereniging van Radioamateurs.
Zij is opgericht op 9 aug. 1973, en een jaar later koninklijk goedgekeurd.
De NCV is in de eerste plaats een gezelligheidsvereniging en dan pas vereniging van radioamateurs, en heeft afdelingen in Alkmaar, Amsterdam, Friesland, Haarlem, Overijssel en Rotterdam. Inspraak staat hier hoog, ook voor de luisteramateur. Zij maakt geen onderscheid en gaat er van uit dat het bestuur er zit voor de leden. 10 maal per jaar geeft de NCV haar eigen orgaan – NCV INFO – uit, en verzorgt de QSL post, ook voor niet-leden! Bij voldoende animo binnen de afdeling verzorgt zij ook de cursussen tot opleiding voor radio-zendamateur. Iedereen die mee wil doen met het opzetten en/of informatie! wil, kan hierover kontakt opnemen.
(Overgenomen uit een plaatselijke krant)
1982 – Het eerste clubhuis is op 17 april een feit
Zendamateurs beschikken over eigen ruimte in Hellevoetsluis
HELLEVOETSLUIS – De radiozendamateurs van de Nederlandse Communicatie Vereniging (NCV), afdeling Zuidhollandse Eilanden zagen op zaterdag 17 april een lang gekoesterde wens in vervulling gaan toen eindelijk bezit kon worden genomen van de eigen afdelingsruimte in het Kruithuis naast Fort Haerlem in Hellevoetsluis. Martin Blokker en collega zendamateur Sjaak van der Have hebben talloze uren doorgebracht in het Kruithuis. Met grote handigheid, veel improvisatietalent en weinig geld hebben zij de hen ter beschikking gestelde ruimte herschapen in een complete studio, waar de technische apparatuur geïnstalleerd, hersteld en gebruikt kan worden door de zendamateurs. Werkbanken en tafels zijn in ruime mate aanwezig en er staat ook een oude telexmachine uit de veertiger jaren, die nog werkt. Een royale bar maakt het geheel compleet.
(Overgenomen uit weekblad Delta 21 april 1982)
1985 – Het tweede clubhuis in Fort Haerlem
In 1985 beluit de gemeente dat het Kruithuis een prima locatie is voor een muziek – en theatercafé (Mach).
De zendamateurs krijgen een vervangende ruimte in Fort Haerlem. Na de nodige aanpassingen kunnen de zendamateurs in de zomer van 1985 de nieuwe ruimte betrekken.
De opening werd verricht door wethouder Parlevliet die zeer belangstellend was en veel vragen stelde over de in de ruimte aanwezige apparatuur.
Ook sprak hij zijn waardering uit over het feit dat de zendamateurs altijd present zijn op evenementen zoals de Vestingdagen.
Tevens prees hij het educatieve element zoals het geven van Basic cursussen om Commodore 64 computers te programmeren.
Jullie zijn een groep die met de tijd mee gaat!
1985 – Het plaatsen van een antennemast op fort Haerlem
De antennemast hadden de zendamateurs jaren daarvoor van de gemeente gehad.
Hellevoetsluis ging toen over op kabel TV en zodoende waren de oude centrale antennemasten niet meer nodig.
Met behulp van de brandweer hebben de zendamateurs toen de mast bij het oude postkantoor aan de Herman Heijermansstraat weg mogen halen.
Ook heeft de brandweer weer geholpen bij het verplaatsen van de mast van het Kruithuis naar Fort Haerlem.
Nadat de bouwvergunning was verleend kon de mast worden geplaatst op het Fort, waar hij tot 2011 een markant herkenningspunt was voor de omgeving.
1988 – Heropening 2e clubruimte na renovatie Fort Hearlem
Door het starten van een computerprogramma heeft
burgemeester A. van der Jagt vorige week zaterdag de geheel verbouwde clubruimte van de Electronica Club Zuid-Hollandse Eilanden (EZHE) officieel in gebruik gesteld.
De ongeveer 35 leden tellende club is begonnen in 1981 in het Kruithuis en verhuisde enkele jaren later naar het huidige onderkomen in Fort Haerlem. Dat resulteerde in ’tweemaal inrichten en één maal compleet verbouwen en daarmee moet het volgens voorzitter Martin Blokker voorlopig maar eens afgelopen zijn. „De gemeente heeft deze ruimte nu geheel geïsoleerd, zodat we onze stookkosten drastisch kunnen terugbrengen, maar de hele inrichting is door de leden zelf verzorgd: We hebben zo’n ‘week of vijf drie dagen in de week hard gewerkt, maar nu mag het resultaat er ook zijn”. Dat is niet overdreven, want in de licht geschilderde langwerpige ruimte achter de enorm dikke muren bevinden zich langs de wanden lange tafels waarop de apparatuur een plaatsje vindt.
De veelheid aan kabels is netjes weggewerkt in kabelgoten die langs de muren lopen en in een afzonderlijke ruimte vinden de radio-zendamateurs de rust die nodig is voor hun hobby.
De EZHE is sinds enkele jaren zelfstandig en heeft zich ook meer toegelegd op de electronica in het algemeen dan op het werk van de zendamateurs.
Toch was het dit aspect dat burgemeester Van der Jagt in zijn openingstoespraak benadrukte.,, Dit is één van de groepen waarvan ik denk dat het een goede zaak is dat we die in Hellevoetsluis hebben”, aldus de heer Van der Jagt. „Ik weet dat zendamateurs in bepaalde situaties – ik denk aan de watersnoodramp – toch een belangrijke functie kunnen vervullen” . Met de wens dat de leden behalve veel vakwerk ook veel gezelligheid aan hun hobby mogen beleven, verklaarde de burgemeester het verbouwde lokaal voor geopend.
2011 – Huidige en 3e clubruimte
Bij de herinrichting van de verdedigingswerken (2010-2011) en de restauratie van Fort Haerlem was er dringend behoefte aan een ruimte voor de “Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis”.
Daar de EZHE clubruimte de meest geschikte ruimte was, omdat deze toegankelijk is via een eigen ingang, werd de EZHE verzocht akkoord te gaan met een vervangende ruimte.
Na onderhandelingen met de gemeente is toen overeengekomen dat de EZHE een onderkomen zou krijgen in Droogdok Jan Blanken.
Omdat de oude zendmast niet geschikt was voor het museumpark heeft de gemeente ingestemd met het plaatsen van een nieuwe uitschuifbare antennemast die, op advies van een architect, een prominente plaats heeft gekregen op het museum terrein.
Hopelijk is dit de laatste keer dat EZHE verzocht wordt te verhuizen. Na drie locaties 4 keer opnieuw te hebben ingericht moet er maar weer eens rust komen. De clubkas heeft genoeg geleden onder al die verhuizingen.
In 2011 heeft de Electronica Club Zuidhollandse Eilanden de nieuwe clubruimte betrokken.
Er is erg veel werk verzet, de ruimte moest aangekleed worden, laminaat op de vloer, werktafels gemaakt, de enorme elektrische installatie met rondom alle werkplekken kabelgoten met wandcontactdozen en niet te vergeten de bekabeling voor de antennemast.
Al dat werk had niet gedaan kunnen worden zonder de hulp van het bestuur en de leden.
Het resultaat mag er zijn en daar zijn we met z’n allen maar wat trots op!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.