Home Doelstelling

Doelstelling

Hartelijk welkom

Onze club is er voor hobbyisten die elektronica, Arduino, RaspberryPi, zend- of luister- amateurisme en/of computer- techniek als gezamenlijke interesse hebben.

Onze club biedt de ruimte en middelen om deze hobby’s uit te oefenen. Daarnaast biedt onze club, door de grote diversiteit aan interesses, een uniek platform voor het delen van kennis.

Onze vereniging beschikt over vele gereedschappen die nodig zijn voor het uitoefenen van de electronica hobby zoals oscilloscopen, multimeters, soldeerstations etc.

Voor de zendamateur beschikken we over een breed scala aan zenders en randapparatuur. Daarnaast beschikken we over een 33 meter hoge zendmast op een historisch unieke locatie.

Ook interesse?

Kom vrijblijvend langs op onze clubavond. Iedere donderdag vanaf 19.00 uur.

De wereld van de radiozendamateur

Schermafbeelding 2016-03-26 om 13.49.39In Nederland zijn ongeveer 13.000 radiozendamateurs actief daarnaast is er nog een groot aantal luisteramateurs. Hun hobby is om met radiozenders of ontvangers andere radiozendamateurs te ontvangen of daar contact mee te maken, in Nederland, ergens anders op de wereld of zelfs in de ruimte (zie film over contact door radiozendamateur met Andre Kuipers in het ISS station). Hiervoor gebruikt de radiozendamateur apparatuur die zelf is gebouwd of is aangeschaft.

Een belangrijk onderdeel van de hobby is het experimenteren met radiogolven. Zulke experimenten stonden ruim honderd jaar geleden aan de basis van de ontwikkeling van radio en telecommunicatie (zie film over Guglielmo Marconi uitvinder van de draadloze telegrafie).

Veel verenigingen bieden klassikaal of via internet cursussen aan die leiden tot het radio examen, het radio examen kent twee soorten examens het zogenaamde novice (N) examen en het full (F) examen. Deze examens leiden tot een radio-amateur vergunning N of F.

Beide vergunningen mogen diverse frequentiebanden gebruiken. Dat gebruik dient wel te worden geregistreerd bij Agentschap Telecom. Welke voorwaarden er aan de vergunning zijn verbonden en op welke frequenties je met een N of F vergunning mag uitkomen is te vinden op de website van AgentschapTelecom.nl