TOM'S LED KUBUS
Hij heeft hiervoor 64 RGB leds gebruikt die hij als een kubus van 4*4*4 leds in elkaar heeft gesoldeerd. De aansturing vind plaats door een Arduino in combinatie met de nodige verdeelprinten.
PROJECTEN VAN KEES PA0CNR
PROJECTEN VAN JAN PE1JDT
ANTENNE TUNER en SWR METER
MULTIMETER VOOR YAESU FT-897
PROTO BOARD
PROJECTEN VAN LENNARD PH1LMR
Band-Pass Filter 40 mtr
Onderdelen lijst:
• KERKO-500 1,0N Keramische condensator 500V, 1,0N
• KERKO-500 100P Keramische condensator, 500V, 100P
• SO 239 UHF inbouwbus, flensmontage
• T 68-6 Amidon-ringkern
• RND 455-00039 Metalen behuizing – 120x66x40 mm, gegoten
• FPE1 160X100 Fotogevoelige printplaat, epoxy FR4, enkelzijdig, 160 x 100 mm,
Coax stub filter
Zelf heb ik er voor gekozen om de coax in te blikken. Het inblikken is voor de werking niet noodzakelijk. Het werkt ook als je de coax los laat hangen of oprolt. Het voordeel van inblikken is dat je het filter makkelijk weg zet en je houdt eventuele HF straling binnen in het blik.
Omdat er al 101 sites zijn waar beschreven wordt hoe je zo`n filter maakt zal ik dit hier niet doen. Wel heb ik een tabel toegevoegd waar ik zelf veel aan heb gehad om mijn filters te maken.
Bron vermelding van de tabel: Jim Brown K9YC http://audiosystemsgroup.com/Coax-Stubs.pdf
Benodigdheden
- Coax RG213
- PL259 Chassisdeel/connector
- PL259 T-stuk 1x man 2x vrouw
- Verfblik 4L (zoek op lege blikken)
V-dipole antenne
Je neemt twee stukken rond ijzer of aluminium, deze buig je in de bankschroef onder een hoek van 90 graden. In een plastic kastje lijm je een grote kroonsteen. Op de foto zie je drie aansluitingen op de kroonsteen, de middelste doet niets. Deze is alleen voor de afstand. Steek beide benen van de antenne in de kroonsteen en meet tussen de uiteinde van de benen 90 cm. Bij 90 cm is er een hoek van 120 graden. Ik heb wat extra hete lijm in het kasje laten lopen om het geheel goed vast te zetten en waterdicht te maken.
Bij het plaatsen van de antenne moeten de benen van de antenne Noord/Zuid of Zuid/Noord staan. Ik heb er voor gekozen om tijdens het plaatsen van de antenne mij te concentreren op het aansluitkastje. Als je deze op oost of west richt staan de benen van de antenne altijd goed.
Op deze site wordt verder uitgelegd hoe je de weerbeelden op je computer kan binnen halen.
https://publiclab.org/notes/sashae/06-26-2020/diy-satellite-ground-station
Bronvermelding van antenne tekening: https://noaa-apt.mbernardi.com.ar/guide.html
LED klok
Wat heb je nodig
- RIBBA fotolijst 23×23 CM (IKEA)
- Raamfolie (Bouwmarkt)
- Pickup cijfers (Bouwmarkt)
- Witte verf (Bouwmarkt)
- WS2812 RGB LED ring 60 leds witte uitvoering (Ebay, AliExpress)
- Arduino NANO (Ebay, AliExpress)
- RTC DS3231 Module (Ebay, AliExpress)
- Druknopje (Ebay, AliExpress)
- Weerstand 10K (Ebay, AliExpress)
Stappen plan
Stap 1
- Schilder de achterplaat van het lijstje wit.
- Upload het programma in de Arduino en sluit tijdelijk de LED ring aan.
- Als de verf droog is meet het midden van de achterplat uit en teken een horizontale lijn en een verticale lijn. Je krijgt dan een kruis. Handig is om dit op schildersplakband te doen zodat je later makkelijk de lijm weer kan verwijderen.
- Zorg dat de LED ring werkt, leg de LED ring op de achterplaat zodat de led 3,6,9,12 precies over de lijnen van het kruis liggen.
- Teken af waar het gat voor de draadjes van de LED ring moeten komen en boor een gat.
- Haal de draden van de LED ring door het gat en sluit de LED ring opnieuw aan.
- Leg de ring weer op zijn plaats ten opzichten van het kruis.
- Lijm de LED ring vast met een lijmpistool.
Stap 2
- Beplak het glas van het fotolijstje aan beide zeiden met raamfolie.
- Beplak één zijde volledig met schildersplakband.
- Meet het midden uit van het glas en teken een kruis op het schilders plakband.
- Sluit de LED ring aan en leg deze achter het glas.
- Leg het glas zo dat het kruis over led 3,6,9,12 ligt.
- Trek nu lijnen over de LED`s 1&7, 2&8, 4&10, 5&11
- Markeer met kleine streepjes waar de LED`s zich bevinden.
- Afhankelijk van de grote van de Pickup cijfers zet je iets verder als het LED weer een streepje. Wel overal gelijk natuurlijk. Dit is het midden van je plakcijfer.
- Draai de plaat om en leg deze iets vrij van de tafel zodat er licht onder komt.
- Plak bij de markeringen de Pickup cijfers.
- Als je klaar bent kun je het schildersplakband weg halen en kun je kijken of alles goed zit met de ring er achter.
Stap 3
- Zet het fotolijstje in elkaar
- Plak de Arduino, RTC module en de drukknop aan de achterzijde van het fotolijstje.
- Voeding van de Arduino kan via de USB port van de Arduino en een 5v USB voeding.
Arduino code
Regel 29 zorgt er voor dat de tijd in de RTC gesynchroniseerd word met de tijd van de PC. Het nadeel van deze regel is dat als de spanning van de klok gaat de klok altijd terug gaat naar de tijd wanneer je de code hebt geüpload naar de Arduino. Door de regel te deactiveren met // voor de regel zorgen we er voor dat de tijd wel wordt bijgehouden als de spanning er af gaat. Ga als volgt te werk.
Haal de // voor regel 29 weg om de tijd te synchroniseren met de PC. Upload de code naar de Arduino. Direct na het uploaden zet je de // terug voor regel 29 en upload je de code opnieuw. Doe deze actie zo snel als mogelijk achter elkaar.
Dan hebben we nog het fenomeen zomer en wintertijd. Wanneer je code naar de Arduino upload wordt de lokale tijd wegschreven in de RTC, en geen UTC tijd. Dus uploaden we de code in de winter moet onze zomer/wintertijd knop +1 doen als we deze indrukken om over te gaan op zomer tijd. Uploaden we de code in de zomer, dan moet deze knop -1 doen als we over willen gaan naar winter tijd. Dit wordt geregeld in de code tussen regel 58 en 64. Activeer in de zomer regel 59&60 en in de winter 63&64. Let op dat er altijd bij één van de twee stukken code // voor de regels staan.
Voor de in de beschrijving genoemde bestanden en alle foto’s klik dit zipbestand.
Paneelmeter klok
Wat hebben we nodig
3x Paneelmeter 5V DC
1x Aan uit aan tuimelschakelaar (optioneel)
2x Weerstand 10K
1x GPS module NEO-M8N GPS
1x Actieve GPS antenne
1x Arduino
1x Voeding
Hoe werkt het
De GPS module gaat op zoek naar beschikbare satellieten de led op de GPS module brandt permanent. Als de module voldoende sterke signalen ontvangt gaat de led langzaam knipperen en is de module verbonden met de satellieten. Kan de module niet verbinden, verplaats de klok dan naar een raam of sluit een buiten antenne aan. De Arduino leest de GPS module uit en zet de UTC tijd om naar UTC +1 of in de zomer naar UTC +2. Ik heb de zomer en wintertijd tot 2050 er in gezet. Deze staan in de file DaylightSaving.ino. Met de schakelaar is het mogelijk om te schakelen naar UTC tijd. Deze schakelaar kun je weg laten als je hier geen gebruik van wilt maken. Wel is het noodzakelijk om de weerstanden van 10K aan te sluiten die bij de ingangen van de Arduino zitten. Anders gaan de ingangen zweven. De Arduino zet de tijd om in een signaal van 0 tot 5 volt en zo kunnen we de tijd weergeven op de meters.
Schaal van de paneelmeter aanpassen
De paneelmeters hebben niet de juiste schaal voor het aangeven van tijd. Online vond ik een stukje software waarmee je zelf een schaalverdeling kunt maken en printen. De software vind je hier http://www.tonnesoftware.com/meter.html Je moet wel een beetje pielen en prutsen om het juiste formaat te krijgen. Maar het resultaat mag er zijn. Vervolgens print je de schalen uit en knip je ze op maat van de meters. Leg ze over de bestaande schaal heen en zorg dat de naald vrij loopt.
Code
Zorg er voor dat je de bijgevoegde bibliotheken hebt geïmporteerd in de Aduino software. Zorg er voor dat de bestanden PaneelmeterKlokGPS.ino en DaylightSaving.ino in de zelfde map staan. Open het bestand PaneelmeterKlokGPS.ino Omdat iedere paneelmeter anders is zul je van af regel 79 aanpassingen moeten maken in uitstuurvoltages. We werken hier met de getallen 0 tot 255. 0 staat voor 0 volt en 255 voor 5 volt.
Voor de in de beschrijving genoemde bestanden, foto’s en schema’s klik dit zipbestand.