Home Algemeen nieuws In Memoriam: Barry Block

In Memoriam: Barry Block

694
1
DELEN

Eind vorig jaar werden we via onze website benaderd door de in Amsterdam woonachtige Amerikaanse jazzmuzikant Barry Block, tevens electronica hobbyist en voormalig zendamateur. Barry was terminaal ziek en was op zoek naar een goede plek voor zijn electronica collectie, gereedschap, componenten en radioapparatuur.

bbIk ben kort daarna naar Amsterdam afgereisd voor een kennismaking. Dat was een heel bijzondere ontmoeting en er was direct een connectie. Ik heb Barry daarop uitgenodigd om naar onze clubavonden te komen, wat hij ook een aantal malen heeft gedaan, gesteund door zijn beste vriend Maarten Stuurman. Hij heeft kennisgemaakt met een aantal van onze leden en demonstreerde trots zijn Arduino projecten. Het was duidelijk dat hij veel plezier beleefde in een omgeving waar hij eens kon kletsen met mede-hobbyisten. Barry heeft in onze radio shack kunnen werken met de opgestelde sets en was opgetogen over de ontvangstkwaliteit, een enorm verschil met de draadantennes die hij in zijn appartement aan het plafond had bevestigd.

Per email liet hij de volgende dag weten dat hij het erg leuk vond op de club. “I really enjoyed the visit to your club. Meeting such fine fellows was a pleasure. Everyone was so friendly to me!”

Enkele weken na zijn laatste bezoek aan onze clubavond kwam het onvermijdelijke nieuws dat Barry was overleden. Ik ben op 26 april met mijn vriendin naar Amsterdam afgereisd om de uitvaart bij te wonen, wat ook weer een heel bijzondere gebeurtenis was. Er was s’avonds in jazzsociëteit Zaal 100 een muzikaal afscheid georganiseerd waar veel bekenden uit de jazz scene een laatste eer betoonden aan hun vriend en collega. Daar zaten ontroerende momenten bij. Hoewel we Barry nog maar kort kende voelde we toch een sterke verbondenheid die avond en werd ook duidelijk wat een briljante muzikant hij was. In de video bij dit artikel zie je hem het nummer “New York City Ghost” spelen met het Hollywood Saxophone Project (3e van links). Er is ook een videoregistratie gemaakt van Barry’s afscheid, die zal ik later nog bij dit artikel voegen.

Het is best wel jammer dat hij ons niet een paar decennia eerder heeft ontdekt..

Gisteren ben ik met Kees PA0CNR naar Amsterdam gereden om Barry’s nalatenschap op te halen. Bakken vol met Arduino modules, componenten, gereedschap, ontvangers, meetapparatuur.. echt teveel om op te noemen. Onze leden zijn er uiteraard bijzonder blij mee. Barry is postuum erelid van de vereniging en door het dankbaar gebruik van zijn spullen zullen we nog vaak aan hem terugdenken.

Rest in Peace, Barry. You will be remembered.

Jan van der Knaap
Voorzitter Electronica Club Zuidhollandse Eilanden

1 REACTIE

Comments are closed.