Home Evenementen Voorjaarsvossenjacht

Voorjaarsvossenjacht

230
0
DELEN

25 maart vond de EZHE voorjaarsvossenjacht plaats. Maarten PD1MVB en Len PE1GZD doen verslag…

25 maart en het is zover, de voorjaar vos is een feit. Wekenlang hebben clubgenoten gesleuteld aan de peildoos genaamd “Snoopy 80”. Een bouwpakket ontwikkeld in Duitsland en al eerder door Maarten een keertje in elkaar gezet en getest. Dus wordt het spannend, de eerste echte praktijk test voor sommigen.

img_3919Ook een nieuwtje, er is door Len en Kees een echte mobile vos gecreëerd, nou ja, gebruik makend van de mogelijkheid een beacon functie te benutten van een bestaande set, maar toch… je moet er maar op komen! De opstelling werd tijdens een club avond getest en goed bevonden. Len en Lia zouden samen de vos(auto) bemannen. Len zijn auto uitgedost met een behoorlijke verticaal antenne zou ergens op Voorne Putten zich verbergen en met een rustige tussen poos MO uitzenden op een vermogen van 5 watt.

De jacht zou om 13.30 uur aanvangen en inmiddels hadden om 13.00 uur een aantal jagers zich al gemeld op het startpunt (het clubgebouw). Cok, Andre, Kees, Jilles en Maarten zouden gaan jagen.

Er zouden wel meer jagers komen maar een enkeling gaf aan op de valreep niet te kunnen (andere bezigheden) en de externe aanmelder(s) hebben we ook niet gezien. Jammer, want het was mooi jagersweer. Buiten het dok liepen overigens tientallen mensen rond met een telefoon in de hand, ook een jacht? Geo Caching?

Maarten had met behulp van Jilles en Lennard eerder een kaartlees apparaat (bij de vos aanwezig en de jagers kregen een RFid kaart mee) gemaakt en geprogrammeerd en dat werd ook tijdens deze jacht uitgeprobeerd. Werkte prima en nodigt uit om verder te ontwikkelen.

Om precies 13.30 uur ging de vos de lucht in en op de HF set konden we laten horen waar de jagers naar moesten luisteren. Natuurlijk allemaal naar buiten om de peildoos te aan zetten. Ging allemaal goed, behalve bij Kees. Die stond maar te draaien en vragend naar zijn peiler te kijken, geen signaal te horen. Komt goed, gaf hij aan.

Met een redelijke tussenpoos vertrokken de jagers en ik ben als laatste vertrokken om 13.50 uur, want ik moest een paar dingentjes invullen op mijn laptop. De echtgenote van Kees was zo vriendelijk om op de club te blijven en heeft lekker koffie gezet om bij terugkomst te nuttigen (dank daarvoor).

Ik ben vrijwel gelijk naar het einde van het kanaal gereden met de gedachte, richtingen elimineren. Onderweg zag ik in een ooghoek Andre en Cok (zij vormde 1 team) aan de overkant van het kanaal peilen. Dat gaat goed was mijn gedachte. Zelf gebruikte ik voor het eerst de FoxRex 3500 van RigExpert en wat een fantastisch apparaat zeg. Scherp signaal ontvangst en de richting heel goed te bepalen. Het resultaat, na een uurtje peilen en 23 km gereden te hebben had ik de vos al gevonden. Gezellig met Len gekletst en een kwartiertje later meldde Kees zich met zijn verhaal. En… het was nog steeds heerlijk weer. Ik ben weer naar de club gereden en enige tijd later zag ik op de groeps app dat het 3de team zich ook had gemeld. Team Jilles was nog aan het zoeken en een tip met de goede richting – die hij helaas niet kon lezen – heeft dat team het net niet gehaald maar wel goed gedaan. Op de club gezellig koffiegedronken en na gekletst over de jacht. Het gebruik van de sensknop op de Snoopy behoefde nog wel enige uitleg.

Resultaat, Kees 47 km, Andre/Cok 42 Km. Prima gedaan hoor. Al met al een geslaagde middag met dank aan Len voor het vos zijn deze keer en aan de jagers. Hopelijk bij een volgende jacht nog meer deelnemers die hun zelfgebouwde Snoopy willen uitproberen. (door Maarten PD1MVB)

Omdat ik al tweemaal had gewonnen en er een aantal nieuwe jagers waren, heb ik aangeboden om deze keer als Vos te fungeren.

We hadden op de club al diverse “vossen” gebouwd en uitgeprobeerd maar de juiste antenne voor 80 mtr bleef een beetje problematisch, te klein of veel te groot en daarom te opvallend, veel werk met opzetten etc. Nou heb ik een MA-5 Antenne van Kenwood een mobiele spriet voor 10-80 mtr. Die antenne gebruik ik altijd op vakantie met goede resultaten, tesamen met mijn Yaesu 857. Op dat setje zit een bakenfunctie en die kan je programmeren met een uit te zenden cw-signaal. MO erin gezet en de antenne zorgvuldig afgeregeld op 3605 KHz.

img_3912Al snel kreeg ik een Whats-appje dat de vos hoorbaar was bij de club. Nou wachten dan maar of er iemand zou komen. Rond half drie ging ik ff de benen strekken toen ineens de auto van Maarten voor mijn neus stond. Met zijn supersonische vossenjachtontvanger had hij in een mum van tijd de vos gevonden. Een geweldig apparaat en voor Maarten was dit een mooie gelegenheid om het apparaat uit te proberen en zich voor te bereiden op deelname aan een “echte” vossenjacht die regelmatig in den lande wordt gehouden. Een tijdje later kwam Kees, PA0CNR aan rijden. Ook hij had de vos gevonden. Een mooie prestatie vooral omdat hij bij het clubhuis de vos helemaal niet kon horen en een open hoge plek had gezocht om via een heel, heel zwak signaal de vos te kunnen peilen.

Cok en Andre hadden een beginnersfout gemaakt en de vos precies in de tegenovergestelde richting gepeild en waren in Vierpolders beland. Via de groeps-app werden ze in de goede richting gedirigeerd. Net toen ze ’t bijna wilde opgeven vonden ze toch nog de vos. Het vierde team Jilles en zijn vrouw konden we helaas niet bereiken en die keerden weer onverrichterzake terug naar ’t clubgebouw. Ze hadden de vos keihard gehoord in Oudenhoorn en zaten dus in de goede richting maar raakte alsnog het spoor bijster. In het clubgebouw werd nog even koffie gedronken en na gepraat.

Kees CNR gaf nog een college vospeilen en iedereen was van mening dat het een leuke middag was geweest. De uitslag van deze voorjaarsvos is: 1e plaats Maarten 3 punten 2e plaats Cock en André 2 punten 3e plaats Kees CNR 1 punt 4e plaats team Jilles 0 punten De uitsla  werd bepaald door het aantal gereden kilometers. In tijd gemeten zou Kees tweede zijn geweest. De volgende vossenjacht staat gepland op zondagmiddag 23 september. Vossenjagers, zet deze alvast in je agenda! Al met al weer een leuke activiteit van de Electronicaclub Zuid-Hollandse Eilanden.
(door Len, PE1GZD)