Home Algemeen nieuws EZHE Laat van zich horen!

EZHE Laat van zich horen!

270
0
DELEN

Op 15 en 16 augustus was de Electronicaclub in verband met de Vestingdagen open voor publiek. Zo konden de bezoekers aan de braderie zo doorlopen het Droogdok Jan Blanken in.

vest2015 (10)
Dit was een goede zet want het zorgde direct voor extra aanloop. Een aantal enthousiaste clubleden was zaterdag al vroeg van departij om de voorbereidingen voor dit evenement te treffen. Zo moest de Hi-endfed in de mast worden gehesen om o.a. op 40 meter uit te kunnen komen. De vestingdagen vielen dit jaar weer samen met het Internationale Lighthouse en Lightship Weekend. Op dit weekend proberen amateurs zoveel mogelijk vuurtorens en lichtschepen te werken. EZHE vertegenwoordigde het lichtschip Noordhinder NL0036 dat op nog geen 200 meter bij ons vandaan aan de Koningskade afgemeerd lag. De teleurstelling was groot toen bleek dat we nauwelijks ontvangst hadden terwijl we er ons zoveel van hadden voorgesteld. Na enig zoeken werd de oorzaak gevonden en waren de problemen uit de wereld zodat we die wereld weer konden ontvangen. Jan, onze hi-speed operator heeft daarna de opgelopen schade alsnog goed ingehaald en veel stations gewerkt die allen weer netjes in het log programma zijn opgeslagen. In de beneden ruimte had Bjorn, die helemaal uit Rotterdam was komen fietsen, zijn spullen opgesteld om aan z’n lichtkubus te werken. Een werkstuk waarbij 512 driekleuren leds moeten worden aangesloten in de vorm van een kubus. Ook de Arduino groep was goed vertegenwoordigd waarbij onzejongste leden Guus en Jurre zeer actief waren met de computer en de aansturing van de verschillende Arduino ontwerpen. Leuk dat we dit jaar zo’n diversiteit konden tonen aan het publiek. Ook over het aantal bezoekers hadden we niet te klagen.

Een bijzondere ontmoeting

CQ fourty this is PI4ZHE/Lightship QRZ. Een Spaanse amateur had ons op het cluster gezet. Jan zat achter de microfoon en probeerde gelijktijdig het M1MM log in te vullen. Ik schreef op papier mee als back-up… You are five by nine, 73’s QRZ… en dan kwam er vervolgens een tsunami van stations uit de externe speaker gerold die allemaal door elkaar èn tegelijk aanriepen. Dat viel nog niet mee voor een paar amateurtjes HiHi! Wachten op de laatste en… dat was een Duits station, Delta Lima One complete your call…  Dat gaf je weer even tijd om zijn call in te tikken, het ging in een razend tempo, tijd om een slokje drinken te nemen was er niet. Alle zendamateurs uit heel Europa en Rusland leken wel met ons een verbinding te willen maken… your reference please… our reference is November Lima Zero Zero Three Six… Lightship Noordhinder QSL? Ze kwamen in golven, na zo’n goeie 60 stations gewerkt te hebben in iets meer dan een half uur keerde de rust even weer.
Achter mij stond een blonde dame, begin veertig, aandachtig te kijken en te luisteren. Wat je nu hoort is een amateur uit Italië zei ik met gedempte stem – uitleg gevend wat we hier bij EZHE nu precies aan het doen waren – we activeren het Lichtschip Noordhinder. Ja, ik weet het zei ze, ik word er een beetje emotioneel van en vervolgde ze… ik ben hier mee opgegroeid moet je weten. Mijn vader was al zendamateur in de jaren ’60. Hij had al zijn spullen op zolder en ’s avonds rond twaalven – als de TV afgelopen was – ging hij achter de radio zitten om contact te leggen met vrienden in binnen en buitenland. Regelmatig kwamen er voor ons “wildvreemde” mensen over de vloer, terwijl hij nauwelijks Engels sprak. Hij had een QSL kaart met een vlinder erop. Ze liet  diverse oude foto’s zien die op haar mobieltje stonden. Ze ontblootte haar bovenarm, na zijn overlijden heb ik die vlinder op mijn arm laten tatoeëren en mijnzus heeft er een schilderij van  laten maken. Ik ben blij dat ik hier binnen gelopen ben, ik was het al lang van plan en nu tijdens de Vestingdagen was het het juiste moment. Ze verliet zichtbaar tevreden het clubgebouw.

Andrews sisters

Dvest2015 (7)e vrouw van Nico zingt in diverse groepen, koren en met een Bigband. Het idee was zo ontstaan om eenoptreden te organiseren in oude stijl met muziek uit de 40er jaren. Sonja gaf aan daar graag haar medewerking aan te verlenen. Kees had zijn Necaf jeep uit de jaren 50 meegebracht en die met camouflage netten opgesteld voor de club. Sonja had samen met Nico een geluidsinstallatie meegebracht en dat vormde samen met het decor een sfeervol plaatje. Omdat Sonja liedjes van o.a. de Andrew sisters zong had ze zich gehuld in een Andrew sisters outfit. Dit was enorm gezellig en een grote publiekstrekker. Sonja heeft dan ook vele complimenten in ontvangst mogen nemen. De Necaf van Kees bleek ook een grote aantrekkingskracht te hebben op kinderen die zich graag in de Necaf door hun ouders lieten fotograferen. Zondag aan het eind van de middag was het tijd om de barbecue aan te steken.

BBQ

Jan en Tina toonden zicheen geolied BBQ team en hadden voor de leden en echtgenotes een heerlijke BBQ voorbereid. Naast worstjes en hamburgers – om de eerste knvest2015 (71)orrende magen te stillen – kwam er na een uurtje een 3,5 kilo wegend stuk gebraden entrecote tevoorschijn waarvan een ieder een dikke plak kon afsnijden. We hebben er allemaal van genoten. Ook aan drankjes was geen gebrek. Tijdens de BBQ heeft Theo, in zijn rol als voorzitter, een ieder bedankt voor zijn bijdrage aan dit gezellige clubevenement. Hij gaf aan enorm trots te zijn op hetgeen we dit weekend als EZHE hebben neergezet. Na het eten was het tijd omop te ruimen hetgeen met vereende krachten snel gebeurd was. Al met al kunnen we terugkijken op een gezellig weekend dat, zo spraken velen, zeker voor herhaling vatbaar is. Plannen voor volgend jaar zijn ook al geboren. Dat belooft wat!

Tekst: Boudewijn PD5BB en Jan PE1JDT