Home Algemeen nieuws Vossenjacht deel 2: de vos doet verslag

Vossenjacht deel 2: de vos doet verslag

195
0
DELEN

Het moest deze keer een perfecte jacht worden. Alle deelnemers moesten de vos kunnen vinden. Dus zorgvuldig alles opgetuigd en thuis getest. Toen een makkelijke locatie gezocht, niet te ver maar ook niet te dichtbij want dat bemoeilijkt het peilen.

Alles thuis voorbereid en uitgetest, accu’s opgeladen, reserve spullen mee, 2 meter setje in de auto en een stekkie zoeken.

Na enige omzwervingen werd gekozen voor een stekkie aan de Sleepseweg net buiten Brielle, vlakbij de zorgboerderij “De Aarde” en met de Bollaartshoeve in het zicht, mooi open in ‘t veld bij een kruispunt. Je kon de wallen van Den Briel zien, de toren prominent en in Oostvoorne de ingang van het Kruiningergors.

Op het kaartje van de club kon je de wegen zien. Netjes alles de dag ervoor op locatie getest en Michael en Kees konden de vos op de (vossenjacht-) ontvanger in Middelharnis horen. 5 watt vermogen was genoeg, lager kon de set niet.

Wat kan er dan mis gaan? De instructies van tevoren waren duidelijk: peilen met ontvanger en kompas en op de kaart uitzetten; een stuk dwars op de peiling rijden en weer peilen met ontvanger en kompas en op de kaart aantekenen. Joepie twee lijnen die elkaar kruisen; desnoods nog een tweede keer verkassen (niet richting vos!!) en nogmaals peilen en dan de derde lijn trekken. Wanneer goed gepeild dan komen die lijnen op 1 punt samen en daar staat de vos. Je kunt er nog een paar honderd meter naast zitten, maar geen kilometers.

Hemelsbreed 8 kilometer, kortste weg zo’n 10 kilometer, ik verwachtte de eerste deelnemer om half drie. Het weer was heerlijk, stoeltjes erbij, thermosfles koffie, nootjes en dat ding maar piepen.

Tegen kwart voor drie was er nog niemand gearriveerd, ik werd een beetje nerveus, met de verrekijker speurde in de omgeving af. Eindelijk zag ik in de verte een man uit de auto komen met iets in zijn hand en ja hoor, hij hield iets omhoog en en draaide in de rondte. Ik zag dat het Maarten was. Pfff.. de vos kon dus gevonden worden.

Het was een gezellig weerzien. Op de porto hoorde ik dat er diverse teams in de buurt waren. Ze stonden bij de Jumbo, nou dan was het twee kilometer richting Oostvoorne, rechtsaf geef niet waar en dan kon je de vos al zien.

Maar er kwam niemand. Nog maar een fotootje er tegenaan gegooid op advies van Maarten en een duidelijke aanwijzing: Ben je in Den Briel dan ben je niet ver genoeg, ben je in Oostvoorne dan ben je te ver. Zit je Rockanje dan ben je de verkeerde kant opgegaan.  Je moet ten noorden van de weg Brielle / Oostvoorne zijn. Of het hielp dat weet ik niet maar tegen half vier kwam team Arno en team Lennard aan. Ook zij hadden de vos gevonden.

Verder nog tot precies vier uur gewacht, maar helaas geen acht teams bij de vos. Al met al een teleurstellend resultaat. Er moet een geëvalueerd worden waar het nou telkens mis gaat. Is de vos niet goed? Is het vermogen te hoog? Kunnen we niet goed met kompas overweg?

Het moet aardig wat stof opleveren voor een donderdagavond gesprek. Ik heb toch een leuke middag gehad en ben volgende keer weer van de partij.

(Door Len PE1GZD)