Home Algemeen nieuws EZHE in DKARS magazine van april

EZHE in DKARS magazine van april

326
0
DELEN

Kees PA0CNR heeft wederom een artikel toegevoegd aan de serie artikelen over de WS19-set. Lees hier alvast het artikel. Alle bijbehorende foto’s zijn binnenkort te zien in de DKARS uitgave van april.

Buis 6H6 en de WS-19 set..

Aan het einde van de vorige artikelserie over de WS-19 set dacht ik… zo dat is klaar. Alles werkt van de A-set: de RX en de TX, AM en CW ook OK! Ja, inderdaad… daar is ie dan de MAAR! Wat wil namelijk het geval? De buizen van de B-set (235 MHz) zitten er niet in ach… dacht ik nog die gebruik ik dan toch niet… Nu heb ik de buizen wel, voor het geval dat Hihi.

Maar wat me opviel was dat buis V6A een 6H6 buisje er niet inzat. De 6H6 is een dubbel diode buis. Alles werkte prima dacht ik maar tja de meter heeft wel een stand DRIVE en… die deed niets, zowel bij AM als CW? Dus begon het toch weer te knagen: dat moest en zou ook werken! Wat bleek… die buis 6H6 is daar verantwoordelijk voor en deze zorgt voor een bias (auto drive control) van de EF50 driver, voor constant vermogen.

Ok!! dus buis erin en… van de 10 Watt nog 1 watt over??? Buis er weer uit… 10 Watt, er weer in… 1 Watt…?? Zucht. Dan maar eens schema’s zoeken. Bleek dat het schema niet klopte en een ander schema klopte wel voor wat betreft de 6H6 bezetting van weerstanden etc.

In het vereenvoudigde schema van de A-set in CW zien we veel sneller het principe van het geheel. We zien dat op de buis 6H6 punt 4 een spanning dient te staan. Deze komt tot stand van de 275V via deling 270 Kohm (R18A) en instelpot 3M3 (R43A). Dus vanuit die potmeter draad volgen en zoeken naar de 270 Kohm welke ergens aan de 275V moet zitten… Wat bleek? Ik kom uit bij een van de spoelen van de ontvanger en jawel… als ik de sleutel indruk komt daar keurig 275V te staan maar niet op mijn draadje naar de instelpotmeter!

In het eerste artikel schreef ik al over de WS-19 set dat de vorige eigenaar behoorlijk had huisgehouden voor wat betreft de CW en AM bedrading, zendrelais, aansluitingen pluggen en dergelijke.

Welnu, hij heeft waarschijnlijk ook die begrenzing lastig cq overbodig gevonden. Dus buis eruit… spanning eraf… Maar ik plaats de buis. Bij bestudering van de solderingen bleek dat over die spoel een 270 Kohm weerstand moet staan. Met twee meetsnoeren de betreffende weerstand aangebracht, aanzetten… en jawel, meter uitslag op DRIVE! Spanningsdeler regelt keurig via instelpot en via trimmer (C34A) naar 807 het vermogen op zo’n 9 a 10 Watt (CW) gezet…PRIMA!

Zo toch weer een paar avonden zoet geweest met de hobby Hihi en weer wat wijzer geworden omtrent diverse schakelingen, in dit geval de WS-19 set. Een mooie set die me blijft verbazen…

73 de Kees PA0CNR – Bestuurslid EZHE