Home Projecten GPS QTH locator display door Lennard PH1LMR

GPS QTH locator display door Lennard PH1LMR

251
0
DELEN

Omdat ik nog wel eens een portable station opzet, leek het mij handig om een display te hebben wat aan de hand van GPS bepaling aangeeft in welk locatorvak je je bevindt. Na wat rondspitten op internet kwam ik er achter dat in het november 2015 nummer van de Electron door ON4CDU een artikel is geschreven hoe dit te bouwen. Ik heb een aantal zaken in de code, naar mijn smaak, aangepast. Maar het leeuwendeel is door ON4CDU geschreven, de credit zijn dus voor ON4CDU.

Onderdelen

1x           Arduino nano
1x           LCD display 20 X 4
1x           GPS module NEO-6M
1x           Active GPS antenne
1x           Potentiometer 10KΩ
1x           Weerstand 220Ω
2x           Dip switch
1x           Spanningsregelaar LM7805
1x           Koelblok spanningsregelaar
2x           Condensator 1µF
1x           Behuizing

Spanningsregelaar

Ik heb er voor gekozen om een externe spanningsregelaar te gebruiken. Dit omdat een Arduino maximaal 12V als voedingspanning kan verwerken. Aangezien wij meestal met 13,8V werken leekt het mij goed om hier op voorbereid te zijn. Omdat we met wat hogere spanning werken is het raadzaam om een koelblokje aan de spanningsregelaar te bevestigen, dat vergroot de levensduur aanzienlijk. De capaciteit van de condensatoren rond de spanningsregelaar zijn niet heel kritisch.

GPS module

De GPS module maakt gebruik van de seriële pinnen van de Arduino. Deze pinnen worden gedeeld met de seriële verbinding die over de USB poort loopt. Om je script te uploaden moet je de GPS module loskoppelen. Anders krijg je je script niet geüpload naar de Arduino. Om niet elke keer alles los te moeten solderen heb ik twee dip switches opgenomen in de TX & RX lijn van de GPS module. Zo kun je makkelijk de GPS elektrisch loskoppelen van de seriële pinnen van de Arduino.

Potmeter

Met de potmeter stellen we de helderheid van de tekst in. Zie je geen tekst of alleen witte vierkantjes, draai dan aan de potmeter tot dat de tekst duidelijk zichtbaar is.

Opstarten van het systeem

Wanneer het systeem onder spanning wordt gezet gaat de GPS module op zoek naar beschikbare satellieten. Er zijn minimaal 4 satellieten nodig om een nauwkeurige GPS bepaling te doen. De eerste keer kan het tientallen minuten duren voordat de GPS ontvanger door heeft waar hij zich bevind op de planeet.

Voor de in de beschrijving genoemde bestanden en foto’s klik dit zipbestand, door Lennard Reijtenbagh.