De paneelmeterklok is een van de eerste Arduino projecten die ik heb gemaakt. Onlangs heb ik deze kloken een modificatie gegeven. De eerste versie werkte met een RTC (Real Time Clock) module. Nu werken ze met een GPS module. GPS dat is toch locatie bepaling, ja zeker maar de tijd wordt ook mee gestuurd in het signaal. Het voordeel van werken met GPS is dat de klok altijd goed loopt.
Wat hebben we nodig
3x Paneelmeter 5V DC
1x Aan uit aan tuimelschakelaar (optioneel)
2x Weerstand 10K
1x GPS module NEO-M8N GPS
1x Actieve GPS antenne
1x Arduino
1x Voeding
Hoe werkt het
De GPS module gaat op zoek naar beschikbare satellieten de led op de GPS module brandt permanent. Als de module voldoende sterke signalen ontvangt gaat de led langzaam knipperen en is de module verbonden met de satellieten. Kan de module niet verbinden, verplaats de klok dan naar een raam of sluit een buiten antenne aan. De Arduino leest de GPS module uit en zet de UTC tijd om naar UTC +1 of in de zomer naar UTC +2. Ik heb de zomer en wintertijd tot 2050 er in gezet. Deze staan in de file DaylightSaving.ino. Met de schakelaar is het mogelijk om te schakelen naar UTC tijd. Deze schakelaar kun je weg laten als je hier geen gebruik van wilt maken. Wel is het noodzakelijk om de weerstanden van 10K aan te sluiten die bij de ingangen van de Arduino zitten. Anders gaan de ingangen zweven. De Arduino zet de tijd om in een signaal van 0 tot 5 volt en zo kunnen we de tijd weergeven op de meters.
Schaal van de paneelmeter aanpassen
De paneelmeters hebben niet de juiste schaal voor het aangeven van tijd. Online vond ik een stukje software waarmee je zelf een schaalverdeling kunt maken en printen. De software vind je hier http://www.tonnesoftware.com/meter.html Je moet wel een beetje pielen en prutsen om het juiste formaat te krijgen. Maar het resultaat mag er zijn. Vervolgens print je de schalen uit en knip je ze op maat van de meters. Leg ze over de bestaande schaal heen en zorg dat de naald vrij loopt.
Code
Zorg er voor dat je de bijgevoegde bibliotheken hebt geïmporteerd in de Aduino software. Zorg er voor dat de bestanden PaneelmeterKlokGPS.ino en DaylightSaving.ino in de zelfde map staan. Open het bestand PaneelmeterKlokGPS.ino Omdat iedere paneelmeter anders is zul je van af regel 79 aanpassingen moeten maken in uitstuurvoltages. We werken hier met de getallen 0 tot 255. 0 staat voor 0 volt en 255 voor 5 volt.
Voor de in de beschrijving genoemde bestanden, foto’s en schema’s klik dit zipbestand.