Home Ham Radio Wie kent hem niet…. de Paraset

Wie kent hem niet…. de Paraset

516
0
DELEN

Deze set heeft in de tweede wereld oorlog een belangrijke rol gespeeld. De set werd namelijk veel aan parachutisten meegegeven en kwam daarna vaak in handen van het verzet die hem dan als “geheime zender” gingen gebruiken.

De PARA set is ook een set die vrij eenvoudig na te bouwen is wat inmiddels door vele amateurs gedaan is. Kees PA0CNR heeft de set onlangs ook nagebouwd en afgelopen donderdag op de verenigingsavond laten zien. Toch miste hij iets aan de set namelijk namelijk een Side tone.

In voorgaande verhalen over de WS-19 set heb ik al laten blijken dat ik het lastig vind om te seinen zonder side tone. Voor de niet CW-ers onder ons, je kunt zien wat je seint dmv een lampje of als je dagelijks seint door het klikken van de seinsleutel. Een side tone is eigenlijk het hoorbaar maken dmv audio. Zo heeft deze mooie PARA SET echter ook geen side tone.

Diverse ideeën: schakelingen “bedacht “, lees googelen en gewoon combineren hihi. Een daarvan een sonitron met spoel en GE diode. Deze gelijmd op de key en gaatje in de kast gemaakt en het werkt!!!! Ik vind het echter storend om tijdens seinen de koptelefoon half op te zetten om het te kunnen horen. Daarbij wil mijn omgeving ook liever niet gestoord worden, dus… over naar een ander ontwerp. Eerst wilde ik met een 555 IC een toongenerator maken maar deze vond ik niet. Dan maar op de oude manier met een multivibrator. Daarvoor een simpele schakeling op een stukje print gemaakt, printje op de sleutel gelijmd, spoeltje in zendspoel gedaan en… klaar! Nou ja… vergeet niet de – van het printje aan massa te leggen.

Het uitgaande signaal gaat vervolgens via een C-tje naar de koptelefoon aansluiting en…het werkt prima! De opgepikte energie van de zendspoel wordt gelijkgericht door de GE diode en een beetje van HF ontdaan door een C-tje van 0,2 uf. De opgewekte spanning is afhankelijk van het vermogen cq de aanpassing. Dus de toon is niet altijd de zelfde frequentie… een eigenschap van de multivibrator!Er zou natuurlijk een zener diode kunnen worden toegevoegd om dit te verminderen. Ik vind het echter niet storend! De multivibrator geeft een blokgolf, dus niet het mooiste signaal, maar dat kun je naar believen veranderen met het bouwen van een sinusgeneratortje.

Meer info? Zoek op PARASET

Beste nabouwers, ik wens jullie veel succes!

73 Kees de PA0CNR